tisdag 17 maj 2011

Vilket bra GI-schema.

Fas 1 (Vecka 1–4)

ÄT: Halva tallriken ska bestå av grönsaker. Ät mycket proteiner, som exempelvis kött, fisk, skaldjur, fågel och ägg. Ät även en blandning av de omättade och mättade fetterna, som oliver, avokado, nötter, vegetabilisk olja, ost och grädde.
ÄT INTE: Ris, potatis, pasta, bröd, socker och livsmedel med tillsatt socker. Faktiskt inte heller frukt, då de påverkar ditt blodsocker i hög grad.
DRICK: Du får dricka vatten, mineralvatten och begränsad mängd kaffe. Drick gärna mycket grönt te, örtteer och kryddteer som sätter fart på din förbränning.
DRICK INTE: Undvik alkohol, läsk, lightläsk och fruktjuicer.

Fas 2 (Vecka 5–6)

ÄT: Din GI-tallrik ska bestå av hälften grönsaker och hälften proteiner, nyttiga fetter och rätt kolhydrater. Välj kolhydrater i form av exempelvis råris, dinkel, quinoa, linser eller bönor. Regeln är ju grövre, desto bättre. Vänj dig vid att kolhydrater är ett tillbehör, inte basen i din måltid. En portion stor som en knytnäve är lagom.
TÄNK PÅ ATT: Tänk på att kolhydrater och fett inte är en bra kombination. När du äter en kolhydratrik måltid börjar kroppen producera insulin som kapslar in fettet och lagrar det i din kropp. Kombinera därför fett med protein och grönsaker. När du äter en kolhydratrik måltid ska du minska på fettet t.ex. kombinera pastan med grönsaker och proteiner, inte gräddsås!

Källa Aftonbladet Ulrika Danielsson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar