tisdag 17 maj 2011

GI-recept som räddar dagen.

Frukost: Bäromelett

1 portion
2 ägg
2 msk vatten
Salt och peppar
1 msk smör
½ dl keso
2 dl blandade bär, tex jordgubbar,  blåbär, hallon
Gör så här: Vispa ihop äggen lätt och tillsätt vatten, salt och peppar. Hetta upp en stekpanna med smör och häll i omelettsmeten. Stek några minuter tills omeletten blir fast, men krämig på ytan. Fördela keson och hälften av bären i mitten av omeletten och vik den ena halvan över den andra. Toppa med resten av bären och servera direkt.

Lunch: Mozarellafylld laxfilé med basilika

1 portion
1 laxfilé à 175 g
1 msk röd pesto
1 msk hackad färsk basilika
50 g buffelmozzarella
Salt och svartpeppar
20 g blandad sallad
6 svarta oliver
1 tomat
¼ rödlök
1 msk olivolja
½ msk rödvinsvinäger
Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader. Skär ett snitt längs med laxfilén och lägg i pesto och basilika. Tryck ner mozzarella i skåran. Strö över lite salt och peppar. Lägg fisken i en form och ugnsbaka i cirka 15 minuter.
Blanda sallad och oliver. Skär tomaten i skivor och strimla rödlöken tunt. Fördela salladen över en tallrik och lägg på tomat och lök. Blanda olja och vinäger och häll över salladen. Toppa med laxfilén.

Middag: Lövbiffgryta

1 portion
4 portioner
1 gul lök
100 g skogschampinjoner
1 stor palsternacka
600 g lövbiff
2 msk smör
Salt och peppar
1 köttbuljongtärning
4 dl vatten
2 dl grädde
5 nejlikor
1 msk hel torkad grönpeppar
1 tsk kryddpeppar
½ kruka färsk oregano
Gör så här: Skala och hacka löken. Skiva champinjonerna och skala och tärna palsternackan. Strimla lövbiffen. Hetta upp en panna med smör och bryn lök, champinjoner och palsternacka. Krydda med salt och peppar och lägg över grönsakerna i en järngryta. Bryn biffen i smör, krydda med salt och peppar och lägg över köttet i grytan. Smula i buljongtärningen i grytan och tillsätt vatten och grädde. Koka upp och tillsätt nejlikor, grönpeppar och kryddpeppar. Låt koka i 10 minuter. Strö över hackad oregano före servering.

Recept skapat av Ulrika Danielsson för Aftonbladet. Tack! :)

2 kommentarer:

  1. Mums! Enkelt och superfräscht!

    SvaraRadera
  2. Visst är det? Blev lite glad att läsa dessa recept :)

    Kram taggen

    SvaraRadera