tisdag 19 april 2011

Nya rön.

Följande läser jag i dagens Aftonbladet Plus. Nu blev jag intresserad... kan det här vara nåt för mig? *hoppfull*

”Man får äta sig mätt och börjar bränna fett direkt”

Ken Jacobs har arbetat med näringslära i 14 år och är managing director för Atkins International i Skandinavien:
– Atkinsdieten är en effektiv diet, speciellt i jämförelse med andra, säger han. Man får äta sig mätt, det är mycket fokus på att äta rätt och förstå hur komponenter och näringsämnen fungerar i kroppen så att man ska kunna göra rätt val.
– Det är ingen ”quick-fix”, utan handlar om att lägga om sina vanor långsiktigt för att kunna behålla sin idealvikt efter att man nått den.
Den största skillnaden i den nya Atkinsdieten jämfört med den gamla är introducerandet av grönsaker.
–  Tidigare låg det största fokuset på protein och fett, säger Ken Jacobs. Man tilläts inte äta bär, till exempel.

Tappar vikt snabbt

En av de största fördelarna med Atkinsdieten är att man tappar vikt snabbt, i synnerhet under de första två veckorna.
– Vad som händer är att man går från att bränna kolhydrater till att börja bränna fett direkt istället. När jag provade dieten blev jag 7,5 cm mindre runt midjan de första två veckorna. Mycket är vatten som försvinner, men det viktiga är att kroppen lägger om sin ämnesomsättning.

”Folk fuskar”

Det vanligaste skälet till att man inte tycker att dieten funkar är att man gör någonting fel.
– Folk fuskar, skrattar Ken Jacobs. Speciellt om de känner av en del biverkningar från den initiala fasen. Men med den nya dieten så kan man minska dem, och hoppa över den första fasen. Då får man äta mer kolhydrater men viktminskningen sker lite långsammare. Den nya dieten går i stort sett ut på att man kan skräddarsy den, så att den passar ens egna behov och önskemål.



Atkinsdieten har funnits i fyrtio år.
Den förespråkar ett minimalt intag av kolhydrater, men ett ökat intag av fett och protein.
Dieten introducerades av Dr. Robert Atkins, en läkare som forskat på fetma och näringslära.
Sedan han introducerade Atkinsdieten på 60-talet har han och andra forskare fortsätt att studera och utvärdera dieten, inte minst för att möta anklagelserna om att den skulle vara ohälsosam. Nu presenteras resultaten av forskningen i en boken ”Den nya Atkinsmetoden” (av Westman, Phinney och Volek. Optimal förlag), där man lagt till förslag på utökningar och ändringar i dieten. Bland annat introduceras fler ”tillåtna” ingredienser och matvaror, och hur dieten kan modifieras för att passa individen – till exempel vegetarianer.

Atkinsdietens fyra faser

Atkins-metoden innehåller fyra faser. I alla faser ska man äta mycket kött, grönsaker och fett men så få kolhydrater som möjligt. Ju striktare fas, desto färre kolhydrater och desto snabbare viktnedgång är teorin.

1. Induktionsfas: Socker- och kolhydratsberoendet bryts genom att man äter extremt få kolhydrater, mindre än 20 g per dag, under två veckor. En viss sockerabstinens är vanlig, liksom trötthet, slöhet och huvudvärk som ett resultat av sockerberoendet. För den som tycker att det är olidligt finns det Atkins-produkter att äta som lindrar, till exempel kolhydratsfattiga chokladbitar.

2. Pågående viktnedgång: Under själva dieten, som pågår så länge man vill, äter man 40–60 g kolhydrater per dag. Denna fas kan hålla på i flera månader, tills man närmar sig målvikten.

3. Övergångsfas: När man bara har något kilo kvar till målvikten ökar man intaget av kolhydrater lite i taget tills viktminskningen avstannat.

4. Livslångt upprätthållande: Man håller målvikten och trivs resten av livet. Man får äta den mängd kolhydrater som gör att vikten står still.
 

Faserna enligt nya Atkinsdieten

Bestäm själv för vilken fas du vill börja i. Det är till exempel möjligt att börja direkt med fas två, och skippa introduktionsfasen, om du bara vill gå ned ett par kilo och är villig att göra det över lite längre tid, i stället för snabbt. Se över i vilken ordning du vill återgå till vissa matvaror som utesluts i de striktare två faserna. Vilka matvaror suktar du mer efter än andra? Är det viktigare att börja äta bär tidigare än nötter, till exempel? Gör en plan, sätt upp mål för när du kan tillåta dig själv att återintroducera vissa saker i din diet. Bestäm hur snabbt du vill börja öka ditt kolhydratintag. Du kan öka din dagliga dos vecka för vecka eller pendlande, till exempel var tredje vecka, beroende på hur dina viktminskningsresultat ser ut och hur din hunger justerats. Om hungern ökar i samma takt som du ökar ditt kolhydratintag så gör du bättre i att låta bli, om det går, eller se över dina kolhydratsbehov. Bestäm när du vill gå över till nästa fas. Om du har många kilon du vill bli av med så är det helt okej, till och med att föredra, att stanna i introduktionsfasen i flera veckor, till och med månader.

Tillägg i den nya Atkinsdieten

Fem dagliga intag av fiberrika grönsaker är tillåtna. Tidigare ansåg man att grönsaker som morötter och broccoli hade en för hög kolhydrathalt för att passa in i dieten. Men med rätt balans i övrigt kan man få in mer fiberrika grönsaker i dieten. Det är bra ur inte bara en näringssynpunkt utan också mättnadssynpunkt. Fiberrik mat håller oss i regel mättare längre.
Det är vanligt med biverkningar i den initiala fasen då kroppen abrupt avvänjs från kolhydrater och socker. Att bli trött, slö och få huvudvärk är vanligt. Ett knep är att dricka mycket vatten, och se till att mineralbalansen i kroppen är intakt. Drick mineralvatten, och ta vitamintillskott som innehåller kalium och salt. Det är viktigt att förstå hur ämnesomsättningen fungerar, då blir det lättare att göra rätt måltidsval och även förstå kroppens reaktioner. När den initiala fasen gjort sitt jobb, alltså vant kroppen av med kolhydraterna, kan man numera gå över till fas två direkt. Men man bör lära sig hur kroppen fungerar och reagerar först, så att man kan vara säker på att den är redo för nästa fas. Äta ute eller är på resande fot är svårt, i boken finns tips på vad man kan beställa från snabbmatsställen och andra typer av restauranger. Till exempel är det alltid okej att äta hamburgare, om man tar bort brödet. På italienska restauranger hoppar man över pastan, och på grekiska restauranger skippar man pitabrödet.

TIPS
Bestäm själv om du vill skära bort fettet från köttbiten eller inte. När ditt kolhydratintag är på noll så är naturliga fetter tillåtna, enligt Atkinsdieten. Dieten ska se till att du bränner fett, istället för kolhydrater, och därmed går ned i vikt. Men tycker du inte om att äta fettränderna på steken, eller skinnet på kycklingen så strunta i det. Du kan ersätta det animaliska fettet med olivolja, ost eller grädde i kaffet, om du vill, så att din ämnesomsättning fortsätter vara inställd på fettbränning.
Lyssna på kroppens egna signaler. Känner du inte för att äta kött så går det bra att låta bli. Koncentrera dig i så fall på fågel, fläsk, fisk och lamm. Vegetarianer får modifiera dieten och starta i en senare fas än den initiala.
Motionera. Det är ett välkänt faktum att motion i kombination med diet resulterar i en mer varaktig viktminskning. Det kan vara svårt att hitta orken i Atkinsdietens initialfas, där elimineringen av kolhydraterna kan orsaka trötthet och slöhet. Men försök att röra på dig, annars är risken att du blir ytterligare förslöad. Drick mycket vatten, komplettera med vitamintillskott.

Vad kan man vänta sig från Atkinsdieten?

Viktminskning: Cirka 1 kilo / veckan första månaden, förutsatt att man följer den ordentligt.
Varaktighet: Atkinsdieten är en livsstilsdiet och kan följas livet ut. Skräddarsy efter behov och önskad viktminskning.
Fördelar: En diet baserad på mycket fett, mindre protein och minimalt med kolhydrater får kroppen att bilda ”ketonkroppar” vid fettförbränningen. Dessa dämpar hungerkänslorna. Det blir därför lättare att äta mindre, helt naturligt, och orka mer.
Nackdelar: Att få i sig mindre kolhydrater än vad man är van vid kan orsaka trötthet och irritation. Förstoppning är också vanligt. Men kroppen brukar vänja sig allt eftersom man fortsätter följa dieten.

Vad får jag äta?

Ät mycket av: kött, fisk, ägg, skaldjur, ostar, grädde, crème fraiche, yoghurt, keso, smör, olja, majonnäs, grönsaker som växer ovan jord, nötter, bär, oliver.
Ät mindre av: mjölk, tomater, paprika, gul lök, frukt, mörk choklad, sötningsmedel, vin, sprit.

Ät inte alls: ris, pasta, potatis, bröd, mjöl, socker, rotfrukter, söta frukter, light-produkter, öl, vitt mjöl, raffinerade kolhydrater, transfetter
Viktminskningsdiet
Atkinsdieten är en viktminskningsdiet. Den lanserades av läkaren Robert Atkins på 60-talet. Dieten bygger på att ersätta kolhydrater med fett och protein. Den orsakade kontroverser när den introducerades. Den anklagades för att vara ohälsosam och att den leder till hjärt- och kärlsjukdomar eftersom man uppmanas att äta mycket fett.
Kolhydrater, protein och fett är i regel de huvudsakliga näringsämnena som ger kroppen energi. Atkinsdieten har varit populär bland kändisar. Geri Halliwell, Robbie Williams, Jennifer Aniston, Renée Zellweger och Sarah Jessica Parker är några som följt den.

Vad är kolhydrater?
Kolhydrater är en energikälla som finns i bröd, ris, pasta, kakor, frukostflingor, mejeriprodukter, frukt och alla produkter som innehåller socker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar