onsdag 2 februari 2011

Lite om ämnesomsättning.

Inför min vita månad (ingen alkohol, inget socker, ingen pasta, ris och vitt bröd) så vill jag veta lite mer om vad tusan jag ska äta, men så hittade jag fakta om metabolism som jag fann intressant. Det handlar alltså om ämnesomsättning och fettförbränning. För att lyckas gå ner i vikt behöver fettförbränningen gå på höga varv.

Att en slö metabolism riskerar att resultera i en ännu slöare metabolism beror på att övervikt gör oss trötta vilket gör det svårt att röra på sig. Det sänker metabolismen ytterligare. En slö metabolism kan också ge ett sug efter livsmedel som inte uppmuntrar till en snabb metabolism. En ond cirkel skapas därför snabbt. Vill man kunna gå ner i vikt utan att gå upp är det viktigt att man arbetar på att få en fungerande fettförbränning.
 
Ett alternativt sätt att arbeta med en övervikt är satsa på att steg för steg höja sin metabolism. Fördelarna med detta är många:
  • En hög metabolism klarar enskilda försyndelser. Om du tar ett par veckors semester och äter gott utan att röra på dig slöar det inte ner din metabolism nämnvärt.
  • Du kan äta mer utan att behöva gå upp i vikt.
  • Det är lättare att äta nyttig mat. Sug efter socker och fett minskar.
  • Du får mer energi till vardagen.
  • Du får ork att röra på dig.
Den i särklass mest effektiva och långsiktigt bästa metoden för att höja fettförbränningen är motion och styrketräning. I musklerna förbränns och används massor av energi när du rör på dig. Varierad träning är det bästa. Hur och när du äter påverkar också fettförbränningen. Äter du massor på en gång slöar det ner fettförbränningen. Det är därför lättare att gå ner i vikt om man äter flera små mål per dag. Ett stort, två lite större måltider och två mellanmål är lagom för de flesta.

Vad ska man äta? Proteiner från bönor, groddar och andra vegetabilier är alltid bra mat. Fet fisk ger både protein och omega-3-fettsyror som underlättar viktnedgången. En kost rik på kalcium har visat sig hjälpa till med fettförbränningen. Mejeriprodukter är en källa till kalcium, men välj produkter med låg halt mättat fett. Ägg är en annan god källa liksom färska gröna grönsaker, sesamfrön och solrosfrön. Proteiner minskar aptiten och gör att man blir mätt snabbare. En hög mängd proteiner i kosten ger därför naturligt ett lägre totalt energiintag. Äter man för lite proteiner slöas metabolismen ned ytterligare. Det beror på att kroppen bryter ner muskler för att möta behovet av protein. Med färre muskler förbränner man mindre. För lite proteiner under viktnedgång kan dessutom utlösa sockersug. Bra livsmedel för viktnedgång med protein inkluderar fet fisk, magert nötkött, bönor, soja, linser och groddar. Omega-3 fettsyror ökar metabolismen medan mättat fett är din fiende. Ät antingen en daglig portion fetfisk eller ta ett tillskott med omega-3 och fiskolja. Grönt te ökar fettförbränningen med hjälp av koffein. Samma effekt får du av kaffe. Men grönt te ökar också förbränningen genom ytterligare en effekt som innebär att kroppstemperaturen höjs något mer. Grönt te är därför bättre för viktnedgång än både kaffe. Sockersug kan dämpas med hjälp av gurkmeja, kanel, vitlök och basilika. Heta kryddor har börjat rekommenderas för viktnedgång genom att de höjer fettförbränningen. De vanligaste av våra kryddor som har denna verkan inkluderar ingefära, lakrits, galangal, gurkmeja, chili, kamfer, koriander, anis mm. Ät ordentligt av antioxiderande livsmedel som grönt te, rooibos, tomatpuré, blåbär, gurkmeja, selen, morötter och broccoli. När man förbränner lagrat fett frigörs tungmetaller och gifter som kan skada kroppen. Man minskar riskerna med dessa genom att äta ordentligt med antioxiderande ämnen. Mat steks i rapsolja.

Undvik: mättat fett, socker, salt och framförallt snabba kolhydrater (potatis, ris och spannmål). Alkohol: socker och fett förbränns inte under perioden man har alkohol i kroppen och ofta äter man dessutom mer när man druckit.

Min PT säger att jag ska undvika spannmål ett tag. Detta för att mjölmat binder vätska. De första kilona som rasar beror på att man får mindre vatten i kroppen. Ja, vi får se. Har ingen aning. Rätt mat är ju uppenbart en hel vetenskap och jag är ingen professor, bara en vanlig tjagis :)

Artikeln om fettförbränning hittade jag på http://www.nyfikenvital.org/.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar